zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 нови случая на свински грип у нас5 нови случая на свински грип у нас

23 юли 2009, news.bg
още новини от news.bg


В Националната Референтна лаборатория по грип са доказани 5 нови случая на грипния вирус подтип А /Н1N1/.

Първият случай е на жена на 25 г. от гр. София, която на 20.07.09 г. се е завърнала от Малта. На следващия ден е с оплаквания от кашлица, конюктивит, болки в гърлото, хрема, мускулни и ставни болки и висока температура. Прегледана в болница „Токуда" и насочена за консултация и хоспитализация в Инфекциозна болница.

Вторият случай е на момиче на 17 г. от гр. София, завърнало се на 19.07.09 г. от Лондон. От 21.07.09 г. е с висока температура, хрема, болки в гърлото, кашлица и главоболие. И тя е прегледана в болница „Токуда" и от там насочена към Инфекциозна болница.

Третият случай е на момиче на 16 г. от Благоевград, завърнало се също на 19.07.09 г. от Англия. Оплакванията са от 14.07.09 г. - болки в гърлото, хрема и кашлица. Прегледана е на 20. 07.09 г. от личния лекар и насочена за хоспитализация в Инфекциозно отделение на МБАЛ Благоевград.

Жена на 21 г. от гр. Варна е четвъртият случай на грипен вирус подтип А /Н1N1/. Тя се е завърнала на 19.07.09 г. от Германия. От 20.07.09 г. е с висока температура, болки в гърлото, очните ябълки и мускулите. На следващия ден е прегледана, взет материал за изследване и оставена на домашен стационар.

Петият случай е на мъж на 19 г., чужд гражданин, пристигнал в гр. Варна на 12.07.09 г. от Кувейт. Заболява на 20.07.09 г. с висока температура, болки в гърлото, суха кашлица, главоболие и мускулни болки. Прегледан е в Инфекциозна клиника в гр. Варна, където е взет материал за изследване и назначено лечение.

При всички заболяването протича леко и са в добро общо състояние.

Към момента с тези случаи в България са доказани общо 28 положителни резултатa за новия подтип А /Н1N1/, от които 1 чужд гражданин.

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.