zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От прекалено много телевизия се пълнее



От прекалено много телевизия се пълнее

18 май 2009, здраве.bg

За ученическия си период децата прекарват пред телевизора средно 3 години, през които те виждат повече от 10 хиляди реклами на високо калорични продукти с голямо съдържание на захар и мазнини. Допълнителни фактори за наднорменото тегло са липсата на балансирано хранене, физически упражнения и неправилното хранене на родителите, съобщава в своя статия в. “Ел Паис” (El Pais).

Отдавна експертите по света предупреждават, че затлъстяването ще придобие мащабите на пандемия с изключително сериозни последствия, но въпреки това много хора продължават да живеят в среда, която предполага липсата на достатъчно движение и неправилно хранене, за което немалък принос има и телевизията, се казва още в статията.

По данни на Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, всеки час, прекаран пред телевизора, води до неизгарянето на около 170 калории.

Според изчисленията на специалисти от университета на Бристол, Великобритания, рискът от затлъстяване при децата, които гледат телевизия повече от 8 часа седмично, е 3 пъти по-висок, отколкото при тези, които прекарват малко време пред екрана.

Разпространението на компютърните игри също дава своя негативен принос, тъй като е съпроводено с намаляване на свободното време и увеличаване на употребата на готови храни със злебалансирано съдържание. Седнали пред телевизора хората обикновено ядат крайно нездравословна храна.

Важна роля за формиране на вредния навик при децата има и поведението и начинът на хранене на родителите. “Навикът да се яде пред телевизора е изключително вреден: доказано е, че така хората ядат повече, защото превключването на вниманието забавя чувството за засищане”.

Според статистиката, повече от 80% от децата и подрастващите с наднормено тегло страдат от затлъстяване през целия си по-нататъшен живот. Това стремително увеличаване на броя на децата със затлъстяване кара някои специалисти да прогнозират, че средната продължителност на живот на родените около 2000-та г. ще бъде по-ниска отколкото на...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    превенция    деца    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.