zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Херпесът: 9 чести заблудиХерпесът: 9 чести заблуди

Вирусът на херпеса е налице при 95% от хората, но се проявява само при около 20% от тях.

здраве.bg

... Данните показват, че вирусът на херпеса е налице при 95% от хората, като повечето от тях го придобиват на 3-4 годишна възраст. Но неговите прояви на активност се наблюдават само при около 20% от хората.

Заблуда №5 - заразяването с херпес става само при наличието на обрив

Наистина, в активната фаза на болестта се отделя по-голямо количество вирусни частици и вероятността от заразяване е по-висока. Но предаването на инфекцията може да стане във всеки един момент - чрез невидимите с просто око микротравми по кожата и лигавиците.

Заблуда №6 - херпесът на устните (лабиален) и на половите органи (генитален) са две абсолютно различни заболявания, а при орален секс не се извършва заразяване

Лабиалният херпес наистина в повечето случаи е предопределен от първия тип на вируса на херпеса, а гениталният - от втория. Но и двата типа вируси могат да доведат до обриви по устните и гениталиите. Особено често такава рязка смяна се извършва именно при орален секс.

Заблуда №7 - презервативът напълно предпазва от заразяване с генитален херпес

Презервативът наистина намалява риска от заразяване, но не дава 100% гаранция за защита. Предаването на вируса може да се извърши през тези участъци от тялото, които не са покрити с презерватива или заради определени негови дефекти.

Заблуда №8 - най-доброто лечение е изгаряне на херпесите със спирт или йод

Изгарянето не влияе на вируса на херпеса и на неговата активност, но много лесно способства за увреждането на травмираната кожа и лигавицата. Най-добре е първо да намажете обрива с антисептик, който не съдържа спирт, за да го предпазите от инфекция.

Изострянето на херпеса се лекува със специални противовирусни препарати (например ацикловир), които възпрепятстват размножението на вируса. При често изостряне се използват лекарства, стимулиращи имунитета, и общо укрепващи средства.

Заблуда №9 - херпесът е безопасно заболяване, което поразява само кожата

Херпесът заема второ място...

 
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.