zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Боровинките пазят сърцето!



Боровинките пазят сърцето!

Те предпазват и от рак и диабет, показват резултатите от изследване.

здраве.bg

Боровинките възпрепятстват отлагането на мазнините в областта на корема, понижават нивото на холестерола и захарта в кръвта и по този начин предпазват от сърдечно-съдови заболявания и диабет, твърдят учени от университета на щата Мичигън.

Учените обясняват, че полезните свойства на боровинките се дължат на фитохимикалите – натуралните антиоксиданти антоцианини, които оцветяват плодовете и зеленчуците в червен, пурпурен и тъмносин цвят.

Проведените от тях изследвания показват, че боровинките наистина намаляват мастният слой в областта на корема, като същевременно понижават съдържането на “лош” холестерол и триглицериди в кръвта.

Освен това те нормализират нивото на захарта в кръвта и по този начин подобряват процеса на усвояване на инсулина при преработването на захарта в енергия.

Преди няколко години американски учени заявиха, че разполагат с достатъчно сериозни данни, според които антоцианините могат да предпазят човека от рак, защото значително забавят растежа на раковите клетки и дори в някои случаи се наблюдава отмиране на до 20% от тях.

“Пигментът на антоцианинът, съдържащ се в репичките и черния морков, е дори още по-ефективен, като забавя растежа на раковите клетки с 50-80%, а оцветяващите вещества, получени от аронията, разрушават 1/5 част от раковите клетки без да засягат здравите”, напомня статия, публикувана в новия брой на American Journal of Public Health.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.