zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кризата ще увеличи броя на пушачитеКризата ще увеличи броя на пушачите

Хората под стрес посягат по-често и към алкохола и сладкото.

31 март 2009, здраве.bg

Въпреки активните и мащабни кампании срещу тютюнопушенето, които се провеждат непрекъснато в много страни, в периода на икономически спад броят на пушачите не само няма да се намали, но дори ще нарасне, прогнозират американски специалисти, цитирани от Ройтерс.

Продажбата на цигари ще се увеличи, тъй като хората търсят в тях начин за освобождаване от стреса.

“Нестабилното икономическо положение на повечето страни по света доведе до масови уволнения и намаляване на заплатите и в резултат на това хората са принудени да търсят прости и достъпни удоволствия, които обаче в някои случаи са вредни за здравето. Едно от тези “удоволствия” са именно цигарите”, смятат експертите.

Специалистите от Университета на щата Джорджия свързват негативната тенденция съд заключението, че материалните неблагополучия на хората повишават нивото на стреса, депресията и потиснатото състояние.

“Доказано е, че при критични ситуации хората, пристрастени към цигарите, пушат повече, а тези, които са се отказали от тях, лесно се връщат към вредния навик”.

Други вероятни “помощници” в борбата със стреса могат да станат алкохолът и сладките калорични продукти, добавят експертите.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.