zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да не дебелеете, хранете се бавно



За да не дебелеете, хранете се бавно

Колкото по-бързо се храни човек, толкова повече наднормено тегло натрупва.

здраве.bg

Японски учени са стигнали до интересно заключение за зависимостта между скоростта на хранене и телесната маса. Те твърдят, че, за да се запази теглото дълги години, е необходимо човек да се храни бавно.

Изследването е събрало данни за 4 хиляди души в добро здравословно състояние. Част от тях имали навика да се хранят много бавно, други - просто бавно, трети приемали храната с нормално темпо, а представителите на последната група ядели бързо или много бързо (например: обяд за 5 минути).

Учените сравнили теглото на представителите от всички групи към момента на проучването с теглото, което те имали преди 20 години. Станало ясно, че има пряка връзка между скоростта на поглъщане на храната и индекса на телесната маса. Отнесено към резултатите от проучването, това означава, че хората, имащи навик да се хранят бързо, на възраст 40-50 години имат значително по-голямо тегло, отколкото на 20 г.

Ако човек през целия си живот се е хранил бавно, той запазва теглото си (почти) едно и също през годините, твърдят японските експерти.

Разбира се, учените не отричат, че върху резултатите от проучването са повлияли и други навици на изследваните: физически занимания, количество на изяжданата храна, тютюнопушене, алкохол и др. Но, отчитайки всички фактори, японските изследователи остават категорични: колкото по-бързо се храни човек, толкова повече дебелее.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.