zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За здравето... по време на кризата



За здравето... по време на кризата

25 март 2009, здраве.bg

Някак странно и нелогично, когато стане дума за икономическата криза, повечето медии обръщат внимание единствено на нейните финансови измерения. А икономическите сътресения влияят не само на благосъстоянието, но и на здравето ни.
Какви здравословни проблеми са най-често срещани в такива критични моменти и как да се справим с тях...

Стомашно-чревни заболявания

Статистиката показва, че по време криза, заради спадането на доходите, хората започват да се хранят по-нездравословно, предпочитайки по-евтините храни. По време на обедната почивка, в името на известни икономии, не отиваме в близкия ресторант, а хапваме набързо някакъв сандвич от съседното заведение за бързо хранене. Ето защо няма нищо удивително в това , че зачестяват оплакванията, свързани с проблемив стомашно-чревния тракт: гастрит, язва, панкреатит и др.

Съвет: Носете си храна от дома. Но не сандвичи, бисквити или чипс, а по възможност супа или нещо друго сготвено. Недостигът на средства не означава, че не може да се храните здравословно – картофите и оризът са по джоба на всеки.

Затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания

Кризата принуждава много хора да водят по-заседнал начин на живот. Или поне става оправдание за това. Някои решават да започнат пестенето, като съкратят разходите за фитнес. А натрупването на килограми и съпътстващите го проблеми със сърцето и съдовете няма да закъснеят.

Съвет: Не пренебрегвайте физическите упражнения! Ако твърдо сте решили, че парите за фитнес ще са ви нужни за друго, създайте се навика да се разхождате или да тичате в парка. Това няма да ви струва нито стотинка, ще поддържате добрата си форма, а и ще повдигне настроението ви.

Заболявания на белите дробове

По време на криза пушачите увеличават цигарите. Повечето от тях са убедени, че това намалява стреса. Дори да сте привърженици на тази “теория”, предупрежденията, изписани върху кутията с цигари са много повече истина, отколкото вашите внушения. А най-често...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.