zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Парадонтозата увеличава риска от усложнения при бременните



здраве.bg

За бременните жени с парадонтоза има повишен риск да развият прееклампсия, съобщи Journal of Periodontology.

В изследване, направено от Стоматологичния факултет на Universidad del Valle, Колумбия, са участвали 373 жени, бременни в 26 до 36 седмица.

При 130 жени е била диагностицирана прееклампсия - усложнение в бременността, при което се отбелязва увеличаване на кръвното налягане, наличие на белтък в урината и отоци. В резултат на изследването се е установило, че от парадонтоза са страдали 64% от жените с прееклампсия и 36% от тези, при които бременността протичала нормално, като при жените с прееклампсия е отбелязано по-тежко поражение върху венците.

Учените изследвали жените за бактериите Porphyronomas gingivalis, Tannerella forsythia и Eikenella corrodens, които се асоциират със заболяванията на венците. Изяснило се, че наличието на бактерии значително увеличава риска за прееклампсия.

Колумбийските специалисти смятат, че това действие на бактериите, обитаващи устата, е свързано със способността им да проникват в кръвта.

Въпреки че механизмът на връзката между прееклампсията и заболяването на венците остава неясен, учените препоръчват на лекарите да предприемат необходимите мерки за лечение на парадонтозата.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.