zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 начина да преодолеем страха от общуване5 начина да преодолеем страха от общуване

Дори едно обикновено Здравей може да разчупи напрежението при разговор.

Как да се по(увстваме добре, когато общуваме с другите.

ТЯ.bg

Чувствате ли се неудобно в големи компании и сред хора, които не познавате? Изпитвате ли неудобство, когато общувате с другия пол?
Всички ние понякога се чувстваме не на място, но има хора, за които тази стеснителност и неудобство са реална пречка за реализиране на почти всеки социален и дори интимен контакт.

Новите изследвания показват, че все повече от нас – както мъже, така и жени, се чувстват “не в свои води”, когато трябва да общуват с някого. Психолозите отдават тази промяна най-вече на Мрежата, чрез която хората общуват без да излизат от къщи и без да виждат с кого всъщност общуват.

Ако търсите етикети (или диагнози), проблемът ви може да бъде дефиниран като "социална фобия". Това обаче няма да ви помогне да се справите с него.

Ако пък търсите решение на проблема си с излишната притеснителност в общуването, препоръките по-долу може да ви помогнат да я преодолеете.

1. Сменете фокуса!

Когато се чувства неудобно в общуването си, човек винаги смята, че околните го възприемат негативно. Това натоварва психиката и прави невъзможна преценката кога една критика наистина има основание.

За да промените това, трябва да измените начина, по който мислите за самите себе си. Фокусирайте се върху това, което харесвате и кои са вашите качества, които правят една компания/връзка позитивна.

Обръщайте повече внимание на качествата на хората около вас и ще видите, че има такива, които много приличат на вас самите, т.е. също притеснителни и резервирани. В крайна сметка не всеки може да бъде “душата на компанията”.

2. Близостта

Всеки психолог ще потвърди, че има хора, на които е нужно повече време, за да “влязат” в една ситуация/компания. Почти всеки се притеснява, когато се запознава с някого, отива на прием, където има много хора или се явява на интервю за работа. Потърсете наоколо някой, когото познавате дори и бегло – това по-лесно “ще разчупи леда”

3. С малки стъпки

Опитвайте се малко по малко да свикнете да общувате с...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.