zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дори специалните програми по телевизията не развиват детския интелект



Дори специалните програми по телевизията не развиват детския интелект

11 март 2009, здраве.bg

И телевизионните програми, специално насочени към стимулирането на познавателното развитие на децата, са в голяма степен безполезни, тъй като не способстват за развитието на интелекта, твърдят експерти.

“Гледането на телевизия по никакъв начин не помага на децата да се научат да говорят и не развива техните интелектуални способности”, коментират резултатите от свое изследване специалисти от Специализираната педиатрична болница в Бостън, САЩ.

Още през 1999 г. Американската академия по педиатрия категорично е изразила становище, че децата на възраст до 2 години не трябва да гледат телевизия. Въпреки тези съвети, повече от 2/3 от децата до тази възраст гледат телевизия всеки ден, а около 25% от тях имат телевизор в стаята си, показва статистиката. 30% от анкетираните родители пък смятат, че гледането на телевизия полезно за работата на мозъка на детето.

За да оценят ефекта на телевизионните програми върху развитието на децата педиатрите са изследвали техните познавателни навици при раждането, на 6-месечна и на 3-годишна възраст, а родителите са попълвали специални анкети за дневния режим на децата си.

Анализирайки редица други фактори като възрастта на родителите, семейния доход, нивото на образование, наличието на братя и сестри, продължителността на кърмене и т.н. учените стигат до заключението, че гледането на телевизия по никакъв начин не е свързано с обогатяването на речниковия запас и подобряването на визуалните и двигателни способности на детето.

Освен това те напомнят, че редовното гледане на телевизия повишава вероятността от затлъстяване, разстройства в съня и проблеми свързани с концентрацията и вниманието както при децата, така и при възрастните, съобщава Ройтерс.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    деца    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.