zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Скандалите на родителите пречат на съня при децата



Проблемът може да рефлектира и върху цялостното им поведение.

11 февруари 2006, здраве.bg

При децата, чиито родители често се карат, може да възникне поведенческо разстройство в резултат на нарушения в съня.
Американски учени са открили, че колкото по-често родителите се карат пред децата, толкова по-лошо спят те. Когато детето безуспешно се опитва да заспи или има нездрав сън, това оказва влияние върху поведението му и способността му да учи.
Учените отдавна са забелязали, че децата, растящи в конфликтни семейства, са по-склонни да развият поведенчески разстройства, но точните причини не са били известни. Изследователи от университета Обърн в Алабама и университета Браун, Роуд Айлънд са установили, че въздействието на конфликтите върху съня на децата има сериозни негативни последици.
Резултатите от проучванията на специалистите показват, че децата в силноконфликтни семейства, дори и да си лягат по същото време като другите деца, спят по-малко и по-лошо.
Взаимовръзката между скандалите на родителите и съня на децата е установена в голяма степен от разказите на деца за скандалите на мама и татко, а не в беседи с родителите им.
Специалистите отбелязват, че дори в семейства, където караниците са умерени, се отбелязва негативно влияние върху детския сън. Въпреки че учените либерално допускат, че съществува "нормално и неизбежно ниво" на конфликтите в семейството, те обръщат вниманието на родителите върху начина, по-който се справят с напрегнатите ситуации.
Друго изследване на проблема с детския сън, публикувано в сп. Child Development, казва, че влиянието на скандала върху детето не се разсейва бързо, а продължава известно време.
Учените предупреждават още, че семейните скандали развиват у детето негативни мисли за семейството, които могат да имат влияние на по-късен етап от живота му. Те казват също, че има зависимост между ежедневните скандали и това, колко защитено се чувства едно дете.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    деца    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.