zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пържените картофи вредят на сърцето



Пържените картофи вредят на сърцето

4 март 2009, здраве.bg

Чипсът може да бъде причина за сериозни заболявания на сърцето, предупреждават полски медици, защото съдържа голямо количество акриламид – вещество, влизащо в състава на много от печените и пържени продукти, предлагани на пазара.

Всеки ден участниците в експеримента са получавали голямо количество чипс, съдържащо 157 микрограма акриламид. Резултатите на кръвните им изследвания са показали съществено повишаване на нивото на вредни вещества, увеличаващи риска от сърдечни заболявания.

“Всеки ден в организма на човека попадат средно от 20 до 30 микрограма акриламид. За да се намали това количество трябва да се “намали употребата на пържени картофи и чипс и те да бъдат заменени с плодове, зеленчуци, постно месо, млечни и зърнени продукти”, съветва Мери Ан Джонсън, представител на Американската общностна диетолозите в коментар за изследването, цитиран от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.