zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аспиринът намалява опасността от инфаркт и ракАспиринът намалява опасността от инфаркт и рак

19 февруари 2009, здраве.bg

Редовната употреба на аспирин понижава риска от рак на стомаха с около 40%, показват данните от изследване на британски учени.

Изследователите са наблюдавали в продължение на 5 години 300 хиляди пациенти на възраст от 50 до 71 години, които всеки ден или всяка седмица са приемали аспирин.

“Както вече показаха резултатите от няколко други по-малки изследвания, рискът от инфаркт при хората, които редовно приемат аспирин, е с 35-40% по-нисък. Явно обаче лекарството понижава риска и от рак на стомаха – приблизително със същия процент”, обобщават учените, цитирани от Би Би Си.

До подобен извод са стигнали и американски изследователи, според които редовния прием на аспирин намалява риска от възникването на злокачествени новообразувания не само в областта на стомаха и червата, но и при един от най-често срещаните видове рак – този на гърдата. Те твърдят, че всекидневната употреба на аспирин намалява с около 16% риска от появата на злокачествени образувания в областта на гърдите.

Все пак експертите обръщат внимание, че аспиринът може да е противопоказан при някои хора и заболявания - към него трябва да бъдат особено внимателно тези, които страдат от язва на стомаха, хроничен гастрит, астма, алергия, неконтролируемо кръвно налягане, тежки хронични заболявания на бъбреците и черния дроб, нарушения в кръвообращението.

Реална заплаха е и интоксикацията с аспирин. Учените поясняват, че при ограничени количества салициловата киселина, която е резултат от разпада на аспирина в организма, се свързва с белтъчините в кръвта, но при продължителна употреба в големи дози тя остава частично неусвоена и може да бъде причина за интоксикация.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    лекарства    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.