zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът - понякога полезен



Стресът - понякога полезен

Стресът понижава риска от рак на гърдата, сочи изследване.

здраве.bg

Освен с негативните си последици, стресът може да има и определена полза за здравето. Това показва и мащабно изследване на датски учени под ръководството на Бо Нетерсторм, които са установили, че жените, които изпитват почти всеки ден стрес, боледуват по-рядко от рак на гърдата.

В продължение на 18 години изследователите са наблюдавали 6689 жителки на Копенхаген. Според получените резултати, този необичаен на пръв поглед факт се обяснява с хормоните - при хроничен стрес се понижава нивото на естроген, а той способства за развитието на онкологичните заболявания при жените.

Но това не е всичко. Въпреки лошата екология и всички останали проблеми, средната продължителност на живот се увеличава.
Според статистиката, съставена от датските учени, хората с труден живот, изпълнен с лишения и вълнения, живеят по-дълго. Психолозите вярват, че именно постоянните стресови ситуации закаляват хората и ги заставят да са в постоянен тонус, а това са необходимите условия за оцеляването: “Колкото по-тревожен е животът, толкова по-успешно организмът се противопоставя на трудностите, защото включва механизмите на адаптация към околната среда”.

Доказано е, че стресът може да бъде както негативен, така и позитивен. Ако той е насочен към съзиданието на нещо и е неразделна част от творческия процес, неговото влияние е положително. “Хората, които се занимават с любимата си работа и получават удовлетворение от резултатите на своята дейност, остават по-дълго време в добра физическа форма”, твърдят скандинавските специалисти, цитирани от АМИ-ТАСС.

Но ако поради някакви причини трябва да вършите това, което не ви харесва, а освен това работата ви е свързана с много неприятни емоции, последствията за вашия организъм могат да бъдат отявлено негативни. Полза за здравето няма да донесат и неприятните лични преживявания, особено в зряла възраст: “Известно е, че хората със сериозни семейни проблеми се намират в рисковите групи особено по отношение на онкологичните, сърдечно-съдовите и стомашните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.