zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът води до инфаркт, сърдечни заболявания и вредни навици



Стресът води до инфаркт, сърдечни заболявания и вредни навици

здраве.bg

Стресовите ситуации повишават значително риска от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания, показва изследване на учени от Университетския колеж в Лондон. Техните изчисления показват, че при хората, които често изпитват психично напрежение, е налице 50% завишение на риска от проблеми със сърцето.

В изследването са взели участие над 6000 души, като 15% от тях са били в категорията на тези, които са подложени често на психо-социален стрес.

В продължение на 7 години учените са анализирали симптомите на депресия или тревожност и т.нар. показател на общото щастие и са събирали данни за физическото здраве на участниците, в т.ч. тегло, ръст, честота на физическата активност и употребата на алкохол, пушенето, равнището на холестерола и С-реактивния протеин (CRP - маркер на артериалното възпаление).

Инфарктът, инсултът и други сърдечни заболявания са се срещали с 50% по-често при хората с високо ниво на тревожност и стресови ситуации в сравнение със спокойните и считащи себе си за щастливи хора.

Както уточняват британските специалисти, цитирани от Би Би Си, пушенето и обездвижването са причина за около 63% от завишения риск, като само цигарите са отговорни за 41%. По-нататък са класирани високото кръвно налягане с 13% и злоупотребата с алкохол – с 2%.

Учените съветват при лечението на нервно-психичните разстройства да се обръща внимание колкото на предотвратяване признаците на стреса, така и на факторите в поведението, които увеличават риска.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.