zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Орехите понижават кръвното и холестерола



Орехите понижават кръвното и холестерола

здраве.bg

Редовната употреба на орехи трябва да бъде важна част от здравословното хранене, считат испански учени. Резултатите от тяхното изследване показват, че това има положителен ефект върху понижаването на кръвното налягане и нивото на холестерола.

Статистиката сочи, че около 25% от хората страдат от метаболитен синдром, който причинява наднормено тегло и повишаване на холестерола и захарта в кръвта. “Средиземноморската диета, която включва много зеленчуци и плодове, в това число и орехи, значително подобрява състоянието”, твърдят испанските учени, цитирани от изданието Archives of Internal Medicine.

Специалистите са изследвали в продължение на 1 година над 1200 души, страдащи от проблеми в обмяната на веществата. Участниците са били разделени на 3 групи: първата е получавала съвети за посредиците от употребата на нискомаслена храна, втората – редовни лекции за ползата от средиземноморската диета (повече плодове и зеленчуци, по-малко млечни храни и червено месо), а третата е била информирана за всичко, посочено по-горе, но е получавала и една порция от 300 г орехи дневно.

Резултатите след година са показали, че сред хората от първата група 2% са успели да преодолеят проблемите си с обмяната на веществата, във втората този процент е бил 6,7, а в третата най-висок – 13,7. При тях е било констатирано и значително намаляване в нивата на кръвната захар и холестерола.

“Ползата от употребата на орехи е очевидна”, коментират учените, “Както е известно метаболитните промени увеличават съществено риска от сърдечно-съдови заболяванияи преждевременна смърт”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.