Млечните продукти намаляват риска от надебеляване
Те спомагат за по-ефективното изгаряне на мазнините, твърди изследване.
4 декември 2008, здраве.bg
Менюто, състоящо се от мляко и млечни продукти, помага за изгарянето на повече калории и с това намалява риска от наднормено тегло.
Млечните продукти водят до по-бързото и ефективно изгаряне на мазнините - ето защо с тях може да се приемат и висококалорични продукти без опасност от натрупване на излишни килограми, смятат изследователи от университета на щата Тенеси.
Учените са изследвали мъже и жени, спазващи диети с ниско и високо съдържание на млечни продукти. Резултатите показват, че хората, които приемат повече млечни продукти, могат да употребяват и повече калории без да натрупват мазнините.
Предходни изследвания също показват, че диетата с високо съдържание на калций способства за намаляване на теглото и предпазва от натрупването на мазнини.
Освен това мъжете и жените, които употребяват много млечни продукти имат по-ниско ниво на калцитрол (активна форма на витамин D). Той блокира разпада и окисляването на мазнините от клетките. “Колкото по-ниско е количеството на калцитрола в кръвта, толкова по-активно протичат процесите на разграждане на мазнините”, твърдят американските изследователи, цитирани от Би Би Си.