zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Швейцария легализира хероина



Швейцария легализира хероина

Канабисът и кокаинът остават под забрана. (фото: Reuters)

Вдигането на забрана важи само за медицински цели.

1 декември 2008, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Швейцария стана първата страна в света, разрешила раздаването на хероин с медицински цели и включила такава програма в правителствената политика. На национален референдум в неделя 68% от участвалите одобриха схема, съгласно която дългогодишните наркомани над 18 години ще могат да посещават до два пъти дневно специални клиники, където под медицински надзор ще им се поставя хероин.

Референдумът бе свикан след т.нар. Инициатива Хемп, в която бяха събрани необходимите над 100 хиляди подписа. Активността на избирателите в неделя бе 47%.

В същото време те категорично се обявиха против легализирането на марихуаната - 63% от участвалите и всичките 26 кантона не приеха либерализиране на законодателството по този въпрос.

Хероиновата програма започна преди 14 години в Цюрих и постепенно се разпростря из цялата страна. Критиците й смятат, че е абсурдно да се помага на наркозависимите с веществото, което им е причинило толкова проблеми и страдание. Изпраща се грешното послание към младите и всъщност легално се убиват зависими, допълват те.

Швейцарците обаче смятат, че има ефект - употребата на дрогата е извадена от "парковете с игли", става под медицински надзор със стерилни инструменти плюс безплатна психопомощ, ако е нужно, и в крайна сметка намалява престъпността, свързана с дрога. В 7.6-милионната страна в програмата участват около 1300 души., съобщи Би Би Си.

Употребяващите марихуана не са доволни от резултата за любимата им дрога, защото предпочитат да си купуват наркотика от места с проверено качество, а не от мафията в парка. Отхвърленото предложение предвиждаше продажба при строга регулация в специални магазини и само на хора над 18 години, а парламентът трябваше да определи колко силни да са растенията, които ще бъдат внесени за целта.

Според здравното министерство, цитирано от агенция "Блумбърг", 44% от швейцарците на възраст между 13 и 29 години поне веднъж са пушили марихуана, а 9% го правят почти всеки ден. По данни на базираният в Лисабон Европейскти...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.