zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Домашните задължения се отразяват отрицателно на психикатаДомашните задължения се отразяват отрицателно на психиката

17 ноември 2008, здраве.bg

Всички задължения, които имате вкъщи – от чистенето до миенето на съдове влияят отрицателно на психиката. Това е становището на група шведски социолози, цитирани от АМИ-ТАСС.

“Разликата в самочувствието е наистина удивителна”, твърди Катарина Бойе, чийто екип е обобщил данните от петгодишното наблюдение на повече от 5000 души от двата пола. “Разбира се, съвсем логично негативното влияние върху психиката е по-осезаемо при жените – в почти всички случаи те вършат повечето от домашната работа”.

Социолозите са установили, че жените вършат средно 3 пъти повече работа за дома отколкото мъжете. Още по-голяма (4 пъти) е разликата в семействата, където и мъжът и жената работят еднакво време.

“Разликата между самочувствието у двата пола, според нашите изчисления, почти наполовина се дължи именно на нееднаквото натоварване със задълженията, които изисква поддръжката на дома”, смятат шведските специалисти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.