zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Големият град: 3 основни заплахи за здравето



Големият град: 3 основни заплахи за здравето

Замърсеният въздух не е единствената заплаха за здравето на градския жител.

здраве.bg

... в себе си нови възможности за създаване на определено психично напрежение.

За разлика от малките градове и селата, където традициите са особено на почит, правилата и нормите на живот в големия град са до толкова разнообразни, че нерядко са неясни. А това често е причина за вътрешни конфликти, нарастване на социалното напрежение и желание да се изолираш от другите.

Всичко това се усложнява и от еволюционния факт, че за човека като биологичен вид всъщност рядко е полезно да открие себеподобни. Неслучайно едрите бозайници си имат свои територии, където живеят по двойки или на семейства. Същото важи и за птиците, които живеят на ята, състоящи се от няколко десетки птици. Дори най-общителните от човекоподобните маймуни също си имат “племена”, които ревностно охраняват своите територии от “чужди”.
Човекът в големия град трябва постоянно да разрушава в себе си този инстинкт, който обаче остава заложен в него от природата - обърнете например внимание на хората, които в полупразния автобус винаги предпочитат тези места, където ще са максимално далеч от останалите пътници.

По-често хората са принудени - в транспорта, на работното си място, понякога и у дома си, буквално да бъдат един до друг. Това доказано води до склонност към агресивност, проява на скритите комплекси и общо влошаване на психичното здраве.
Според интересно наблюдение на американски психолози, разглеждането на еднакви елементи (например многоетажни домове с прозорци) предизвиква и у хората и у животните пристъпи на агресия и немотивирана мъка.

За да се справите с този проблем, постарайте се и у дома, и на работното си място да си организирате свое лично пространство.

Ходете по-често на изложби, излизайте сред природата, където психиката ще има възможност да си отпочине от урбанистичната среда.

Добре е всеки ден да си отделяте по половин час “насаме със себе си” – това е необходимо за психиката на всеки човек.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.