zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мобилните телефони – вредни поне за децата до 12 г.Мобилните телефони – вредни поне за децата до 12 г.

7 октомври 2008, здраве.bg

Своеобразната епидемия, обхванала света в използването на мобилни телефони не подминава и децата – според статистиката 9 от 10 ученици на възраст до 16 г. имат собствен апарат. А това ще доведе в близко бъдеще до друга епидемия – рязко покачване на злокачествените заболявания, смятат шведски учени, цитирани от АМИ-ТАСС.

Специалистите от Университетската болница в Оребро са обобщили данните от 18 изследвания за връзката между ползването на мобилни телефони и потенциалната вероятност от развитие на рак, проведени в САЩ, Дания, Финландия, Швеция, Великобритания, Германия и Япония.

Направеният извод е, че при хората, ползвали всекидневно мобилен телефон преди 20-та си година, рискът от рак на глиомата (рак на глиалните клетки, които поддържат работата на централната нервна система) е нараства 5 пъти.

Също с толкова се увеличава и вероятността от доброкачествена слухова неврома – рак на нервната тъкан в ушите, която е една от основните причини за оглушаване.

По мнение на шведските специалисти, заради високият риск от ракови образувания в мозъка децата до 12 г. не трябва да използват мобилни телефони освен в екстрени ситуации. Последствията от честото им използване могат да са много сериозни и се проявяват едва години по-късно, поради което хората все още не могат да преценят доколко тежки могат да се окажат вредите от всекидневната употреба на мобилните комуникации.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    деца    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.