zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Шоколадът пази от инфарктШоколадът пази от инфаркт

Умерената употреба на шоколад значително намалява риска от сърдечни заболявания.

здраве.bg

Качественият шоколад може да ни предпази от инфаркт на миокарда, сочат данните, събрани от специалисти от Католическия университет в италианската област Молизе и Миланския онкологичен институт, изследвали повече от 25 хиляди души.

Но с това лакомство не трябва да се злоупотребява, предупреждават те. 6-7 грама шоколад дневно са идеалната норма, която гарантира постигането на защитен ефект срещу възпалителните процеси и производните от тях сърдечно-съдови заболявания.

Италианските изследвания показват, че в кръвта на умерените потребители на шоколад има понижено съдържание на протеин С, т.е. възпалителните процеси в организма са значително приглушени.

“Ние разглеждаме получените данни като първа стъпка от дългия път на профилактиката не само на кардиологичните, но и на онкологичните заболявания”, заявява доктор Джована Де Гаетано, ръководител на проекта.

Хроничните възпалителни процеси способстват за възникването на сърдечно-съдови заболявания – от инфаркт на миокарда до инсулт, смятат лекарите и призовават за периодични проверки на съдържанието на протеин С в кръвта.

Резултатите от това мащабно проучване в областта на епидемиологията са публикувани в новия брой на американското списание Nutrituon.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.