zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наднорменото тегло крие риск както за бременната, така и за бъдещото дете



6 февруари 2006, здраве.bg

Наднорменото тегло трябва да бъде поставено наравно с пушенето, алкохола и недостатъчното количество фолиева киселина като риск за организма на бременните и техните бъдещи деца, твърди изследване на американски учени, публикувано в Birth Defects Reasearch.
Авторите препоръчват всички жени с наднормено тегло, които искат да забременеят, да се обърнат поне половин година по-рано към своя лекар или специалист за консултация.
Според резултатите от проучването при всички жени с индекс на телесното тегло от 30 и нагоре има двойно по-голям риск плодът да страда от проблеми при развитието на нервната система.
Въпреки този риск, вече бременните жени с наднормено тегло, не бива да прибягват до диети или каквито и да било други методи за намаляване на теглото, казват учените, защото това води до недостатъчен прием на калории и вещества, необходими за майчиния организъм и за плода.
В същото време лекарите препоръчват новородените да бъдат кърмени колкото е възможно по-дълго, защото това намалява риска и при тях да се появи наднормено тегло с всички произтичащи от това рискове.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    9 месеца    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.