zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високо кръвно причинява преждевременната смърт на над 7 млн. души в света годишно



Високо кръвно причинява преждевременната смърт на над 7 млн. души в света годишно

АстраЗенека въвежда у нас нов продукт, обявен за „най-доказан в света” при контрола и лечението на хипертония.

18 септември 2008, здраве.bg

България е на едно от първите места в света по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат най-новите европейски проучвания. Най-големият „враг” на сърцето се оказва високото кръвно налягане – хипертонията, което води до 50% от смъртните случаи. В България има над 2 000 000 хипертоници, но само половината от тях се лекуват. Едва между 6 и 10 % постигат контрол на кръвното си налягане (за сравнение във Франция този процент е 33%, а в Унгария 27.8%).

Световният лидер в кардиологията АстраЗенека въвежда нов за България продукт за лечение и контрол на високото кръвно налягане, който принадлежи към съвременната група медикаменти за лечение на сърдечно-съдови заболявания, т.нар. АТ1-блокери (ангиотензин рецепторни блокери). С въвеждането му се дава шанс на българските пациенти за по-добър и ефективен контрол на заболяването, което, ако не се контролира, води до сърдечна недостатъчност и смърт.

Годишно от високо кръвно налягане загиват преждевременно 7,1 милиона души в света. У нас хипертонията е основна причина за 62% от инсултите и 49% от заболяванията на съдовете на сърцето (инфаркт, стенокардия). Средната възраст на инфарктните случаи у нас се „подмладява” всяка година, като днес варира между 30 и 40 години. Основни рискови фактори за развитие на хипертония са затлъстяването, обездвижването, прекомерната консумация на готварска сол и мазни храни, тютюнопушенето, алкохола и ежедневния стрес.

При неконтролирани стойности на кръвното по-високи от 140/90 mmHg се наблюдава бавно и необратимо увреждане на кръвоносните съдове. Практиката в България показва, че голям брой хипертоници не се лекуват или не приемат редовно своите медикаменти. Това се дължи на факта, че дори и при високи стойности, човек се чувства добре, няма болки или неразположение. Дори при налягане 220/120 mmHg може да извършва обичайните си дейности, без да знае за рисковете. За нормални стойности на кръвното налягане се приемат 120/80 mmHg и 130/80 mmHg за диабетиците.

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.