zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравите зъби намаляват риска от сърдечни заболявания



Здравите зъби намаляват риска от сърдечни заболявания

12 септември 2008, здраве.bg

Редовната грижа за зъбите значително намалява риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания, които могат да се провокират от хронични проблеми с венците, твърдят новозеландски учени.

Според проф. Грег Сеймур от Университета на Отаго, хроничните инфекции в устната кухина силно увеличават вероятността от поява на сърдечно-съдово заболяване, най-често атеросклероза, съобщава РИА “Новости”.

“Има доста предположения, които свързват стоматологичните инфекции и заболяванията на сърцето. Едно от тях обяснява тази връзка с факта, че някои вещества, отделяни от бактериите в устата, предизвикват отлагане по стените на кръвоносните съдове и така постепенно водят до тяхното стесняване и запушване”.

Т.нар. стресови белтъчини, които са широко разпространени в човешкия организъм и отговарят например за реакциите ни при студ или топлина, според проф. Сеймур могат да отслабят имунната система и съответно да направят тялото по-податливо на заболявания: “Така, при наличие на инфекция, имунната ни система започва да се сражава и със собствените си стресови белтъчини”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хигиена    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.