zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха основната причина за старческото слабоумиеОткриха основната причина за старческото слабоумие

10 септември 2008, здраве.bg

Според група лекари от Университета на Оксфорд това е недостигът на витамин В12 в късна възраст, което води до намаляване в обема на мозъка, съответно и към заболявания като старческото слабоумие (деменция).

Витамин В12, открит през 1948 г., е единственият естествен източник на вещества, съдържащи микроелемента кобалт. Този витамин активно участва с обмена на белтъчини, мазнини и въглехидрати в тясно взаимодействие с витамин С, фолиевата и пантотеновата киселина (известни още като витамин В9 и В5). Една от основните функции на витамин В12 е производството на метионин, който е отговорен за стабилността на психическите функции. Дефицитът на този витамин води до разстройство в нервната проводимост на клетките и до тежки нарушения в психиката, например до множествена склероза. Най-добри източници на В12 са месото, млякото, рибата и морските дарове.

Заключението на британските учени, цитирани от Би Би Си, е базирано на 5-годишно наблюдения над повече от 100 души на възраст от 61 до 87 г. Д-р Сюзън Соренсен от Дружеството по Алцхаймер на Великобритания допълва: “Намаляването на обема на мозъка обичайно води до развитие на болестта на Алцхаймер. Затова е целесъобразно да се включи замерването на нивото на витамин В12 в групата от мерки при възрастните хора”.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.