zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да говорим с децата за секс...



Как да говорим с децата за секс...

Не чакайте детето първо да повдигне въпроса.

За птичките и пчеличките или...

ТЯ.bg

Това е много важен въпрос, а също така – въпрос, който много родители не задават. Те може би смятат, че ще се случи естествено или че, когато му дойде времето (по-късно, разбира се) ще обяснят нещо за птичките и пчеличките и ще приключат темата.

Междувременно, докато родителите чакат “да му дойде времето” или да открият правилния подход, децата са бомбардирани с информация за секса от всички посоки – телевизия, поп и фолк музика, приятели, печатни медии, филми, интернет... Ако това са основните източници на информация, вашите деца могат да стигнат до разбиране за секса, което е погрешно и базирано на ценности, различни от вашите собствени.

Специалистите казват, че не може да чакате децата да ви попитат. Те може би искат да знаят, но се притесняват и се чувстват неудобно да повдигнат темата. Затова най-добрия начин за родителите да създадат “отворена линия” по темата, е да започнат да разговарят с децата рано и да говорят с тях често. Много родители обаче не знаят как да започнат. Един добър начин е като първо изследвате за себе си собствените си идеи и ценности за секса и тогава да прецените какво искате да предадете на децата си.

Естествено, за родителите може да е доста трудно да повдигнат въпроса, но след като веднъж разтопите леда, става доста по-лесно и усилията ви ще бъдат многократно възнаградени. Психолози твърдят, че когато децата минат в тийнейджърска възраст, тези сред тях, които вземат най-мъдрите решения относно секса, наркотиците и алкохола, са именно децата, които могат да заявят: “Аз мога да разговарям с родителите ми по тези въпроси.”

ТЯ

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    психология    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.