zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да пазим психиката сиКак да пазим психиката си

3 начина да преодоляваме по-бързо емоционалния срив и душевната болка.

здраве.bg

Оскърбителните думи могат да причинят не по-малка болка от физическите травми, твърдят британски учени, цитирани от в. “Дейли мейл”. Те са провели изследване, в хода на което участниците е трябвало да посочат кога през последните 5 г. са изпитвали силна физическа болка и кога са страдали от т.нар. социална болка, предизвикана от оскърбление, лъжа или чувство за изоставеност.

Анкетираните е трябвало още да сравнят болката, която са почувствали в резултат на емоционална криза, с тази, която изпитват в момента.

Резултатите показват, че спомените, предизвикани от болката заради неприятно събитие, остават в съзнанието значително по-дълго отколкото физическите болки.

Статия на американски и австралийски учени, публикувана в новия брой на списанието Psychological Science, се опитва да отговори на въпроса защо хората помнят нанесените им психологически травми толкова дълго.

По мнението на учените двата типа болки имат различни функции. Докато физическата болка “учи” човека да не повтаря действието, което може да нанесе вреда на здравето му, социалната му дава възможност по-добре да се ориентира във взаимоотношенията си с хората.

Последствията от преживяната емоционална травма са по-трайни и могат да станат причина за сериозни психични проблеми и дори за депресия. За да не се случи това, психолозите съветват да се научим да реагираме по-спокойно на оскърбленията и да се научим да си организираме т.нар. разтоварващи дни.

Специалистите съветват при критична емоционална ситуация да не се реагира веднага – дори няколко секунди пауза след получено оскърбление са достатъчни, за да се реагира по-адекватно спрямо този, който ни обижда. По този начин той/тя няма да могат да постигнат основното, към което се стремят – да ни извадят извън релси.

Още по-ефективен начин да овладеем емоциите си е да променим отношението си към тях, като се научим да отделяме външните обстоятелства от собствения ни вътрешен свят. Когато напрежението между хората...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.