zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 важни въпроса за рака



9 важни въпроса за рака

Ранната диагностика е сред най-важните стъпки за намаляване на рисковете за живота.

... и техните отговори.

здраве.bg

... звено от имунната система, което е отговорно за откриването и унищожаването на раковите клетки.

Изменението на генетичния апарат може да се извърши под въздействието на много фактори: химически канцерогени, йонизиращо излъчване, наследствена предразположеност. Съществуват новообразувания, появата на които зависи от повишеното ниво на хормони. Например повишеното ниво на женските полови хормони (естрогени) увеличава риска от развитието на рак на гърдата и матката, а на мъжките полови хормони (андрогени) – риска от рак на простатата.

Някои видове рак се развиват на почвата на т.нар. предракови заболявания – например ракът на стомаха често е предшестван от продължително съществуваща язва.

Повечето предракови заболявания са вирусни инфекции – те са отговорни за 15% от всички случаи на рак. Вирусът поразява клетката и се помества в нейния генетичен апарат. Най-известните вируси, предразполагащи към рак, са отделни видове папиломавируси - за рак на шийката на матката и половия член, вирусите на хепатит В и С - за рак на черния дроб, вирусът на Апщейн-Бар - за лимфома на Беркит и др.

Въпрос №4: Може ли ракът да се предава по наследственост?

Пряко наследствено предаване на рака не съществува. Но предразположеността към заболяването (от определени видове рак) може да се наследи, при това различните новообразувания имат различно значение. Някои генетични особености многократно повишават риска от появата на рак на гърдата (при роднините на болна от този вид рак жена), въпреки че той може да се прояви и без тях. Ракът на черния дроб зависи повече от външните въздействия.
Зависимостта от развитието на рак по наследственост има характер на вероятност, а не на пряко предаване.

Въпрос №5: Можем ли да се ваксинираме срещу рак?

Въпреки усилията на науката все още няма нито една ваксина срещу рак. Но съществуват ваксини срещу вирусни инфекции, които предразполагат към развитието на раково заболяване. Всеки желаещ може да се ваксинира срещу онкогенните...

 
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.