zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ананасът не е средство за отслабване въпреки някои мненияАнанасът не е средство за отслабване въпреки някои мнения

19 август 2008, здраве.bg

Доста популярна е славата на ананаса като продукт, който способства за разграждането на мазнините. Но истина ли е всичко това, което ни обещават диетолозите?

Ананасът наистина е най-известният войн в борбата с ананаса. Благодарение на своя уникален компонент – бромелаинът, който способства за разграждането сложните липиди, дълго време този плод се смяташе за панацея и бе неразделна част от много диети. От новото откритие веднага се възползваха производителите на различни вещества за “изгаряне на мазнините” и на пазара се появиха редица продукти, съдържащи екстракт от ананас. Но ефектът от ананаса не оправда очакваните надежди.

Бромелаинът наистина притежава протеолитична активност (т.е. разгражда мазнините), но неговата молекула е доста голяма и не може да повлияе на липидния обмен, защото не е в състояние “да премине” през стената на червата. Под действие на стомашния сок ферментът се разгражда на няколко съставки, които постъпват от червата в кръвта, но те губят своята ферментативна активност и не могат да въздействат на целия организъм.

Затова и последните изследвания за бромелаинът показват, че не може да окаже никакво въздействие на подкожно-мастната целулоза, т.е. не може да върне предишната стройност на тялото.

От друга страна ферментативтата активност на ананаса се запазва достатъчно дълго, за да помогне на организма да преработи другите храни като рибата, месото, кисело млечните продукти и бобовите култури.

Ананасът притежава свойството да притъпява чувството за глад. Диетолозите препоръчват веднъж седмично да се прави разтоварващ ден на ананас, като 1 кг ананаси се разпределя за 3-4 хранения. За едно денонощие с помощта на тази диета може да се отслабне с 1-1,5 кг. Но това не се дължи на бромелаина, а на ниската калоричност на ананаса – 48 калории в 100 г.

Не се препоръчва да се яде ананас на гладен стомах – това може да предизвика гастрит. Въздържайте се от този плод и при язва и повишена киселинност.

След употребата на ананас задължително...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.