zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високото кръвно води до сексуална немощ при мъжете



Високото кръвно води до сексуална немощ при мъжете

Почти половината от мъжете над 40 г. с хипертония имат и проблеми със секса.

здраве.bg

Високото кръвно налягане е сред главните причини за проблеми с ерекцията. Изследване, публикувано още през 1988 година в сп. Journal of the American Geriatrics Society разкрива, че близо 49% от мъжете на възраст 40-79 години с високо кръвно налягане страдат от еректилна дисфункция.

По-ново проучване сред мъжете с високо кръвно, публикувано в сп. Journal of Urology през 2000 г. показва, че 68% от тях имат някаква степен на еректилна дисфункция. При 45% от изследваните, проблемът е считан за сериозен.

Високото кръвно налягане пречи на нормалното разширяването на артериите, които пренасят кръвта в пениса. То също е причина гладкият мускул в него да загуби способността си да се отпуска. Резултатът е, че до пениса не стига достатъчно кръв, за го накара да еректира.

Мъжете с високо кръвно налягане често имат и по-ниско ниво на тестостерон - мъжкият хормон, който играе голяма роля за сексуалната функция.
Само по себе си високото кръвно може да доведе до еректилна дисфункция, но всъщност някои медикаменти за лечение на хипертонията също могат да доведат до проблеми с ерекцията.

Диуретиците и бета-блокерите са сред медикаментите за лечение на хипертония, които най-често се свързват с еректилната дисфункция.
Диуретиците могат да причинят еректилна дисфункция, като намалят силата на кръвния поток в пениса. Те също могат да намалят нивото на цинка в тялото, а тялото се нуждае от цинк, за да произвежда тестостерон.

Бета-блокерите притъпяват нервните импулси, които водят до ерекция. Те също така пречат на разширяването на артериите в пениса и навлизането на кръвта в него. В допълнение те могат да накарат мъжа да се чувства упоен и депресиран, а съзнанието винаги играе значителна роля за сексуалната възбуда.

Понякога навиците на мъжете с високо кръвно могат да “допринесат” за проблема.

Тютюнопушенето е един от тях - то увеличава кръвното налягане и уврежда кръвоносните съдове, като така намалява притока на кръвта в цялото тяло.

Добрата новина е, че...

 
добави в:
 
Още по темите:
секс и здраве    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.