zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

На работа след отпуск



На работа след отпуск

Как да се върнем към служебните задължения без да навредим на здравето си.

здраве.bg

Защо след отпуската някои хора изглеждат свежи и отпочинали, а други страдат от повишена температура и тънат в отчаяние и безнадеждност!? Причината в най-голяма степен се корени в манталитета на отделния човек.

Много хора приемат работата като необходимо зло или най-малкото като задължение, което имат възможност да прекъснат поне веднъж годишно. За съжаление именно те не умеят да си почиват добре.

С колкото повече отрицателни емоции е натоварена психиката, толкова по-силна е депресията след почивката, смятат психотерапевтите. Хора, които се чувстват дискомфортно във всекидневието си, постоянно се оплакват, че от едната страна на везните лежи отпуската, а в другата – 330 дни робство.

Не е желателно рязкото завръщане към работния ритъм, съветват психолозите. Желателно е да имате 2-3 дни, през които да се настроите към приключването на отпуската и започване на работа. Най-правилно постъпват тези, които се завръщат у дома си в средата на седмицата, за да започнат работа от следващия понеделник. Това е особено важно за тези, които променят климата. За преодоляване на климатичния, транспортния, психологическия стрес е необходимо време.

Не се отнасяйте към себе си като към биологична машина, която трябва да се мие, облича, храни, изпраща на работа, а като към човек. Сутрин ставайте 30-40 минути по-рано. Изпивайте сутрешното си кафе в спокойна обстановка, наслаждавайте се на сутрешната баня и любимата си музика. Това е нормалното отношение, което трябва да имате към себе си и то ще ви помогне да се чувствате стопани в живота си.

Не се опитвайте да лекувате мъката си с помощта на алкохола. Доказано е, че той само ще влоши и без друго лошото ви настроение.

Постарайте се да задържите този режим на хранене, който сте спазвали през отпуската. Ако сте приемали повече плодове и зеленчуци, не преминавайте рязко към пици, макарони или наденички с бира. Ако сте си похарчили парите и сте във финансово затруднение, купете си комплекс от витамини, а разходките на чист...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.