zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Замърсяването на въздуха води до инфаркт



Замърсяването на въздуха води до инфаркт

7 юли 2008, здраве.bg

Дори краткосрочното въздействие в ниски нива на вредни микрочастици във въздуха увеличава вероятността от сърдечен удар, твърдят учени от университета на Мичиган, САЩ, цитирани от Ройтерс.

Според тяхното изследване жителите на големите градове вдишват опасните вещества, които не само обезсмислят всички усилия за здравословен начин на живот и хранене, но и оказват потенциално смъртоносно влияние върху сърцето, като съкращават живота с най-малко 8-10 години.

Микрочастиците са резултат от човешката дейност при работата на промишлените предприятия, химическите заводи и в резултат на движението на транспорта. Попадайки в организма, тези миниатюрни изкуствени или естествени частици могат да предизвикат многобройни здравословни проблеми в това число и такива, свързани със сърдечно-съдовата система.

Резултатите от 4-годишно изследване показват, че съвсем малко количество компоненти, замърсяващи въздуха, могат да блокират кръвоснабдяването на мозъка и да сгъстят кръвта. Така те способстват за бързото свиване на артериалните съдове и повишават риска от исхемичен удар.

Подобни процеси са открити и при въздействието на озона, който се смята да главна опасен враг в замърсения градски въздух.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.