zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Замърсяването на въздуха води до инфарктЗамърсяването на въздуха води до инфаркт

7 юли 2008, здраве.bg

Дори краткосрочното въздействие в ниски нива на вредни микрочастици във въздуха увеличава вероятността от сърдечен удар, твърдят учени от университета на Мичиган, САЩ, цитирани от Ройтерс.

Според тяхното изследване жителите на големите градове вдишват опасните вещества, които не само обезсмислят всички усилия за здравословен начин на живот и хранене, но и оказват потенциално смъртоносно влияние върху сърцето, като съкращават живота с най-малко 8-10 години.

Микрочастиците са резултат от човешката дейност при работата на промишлените предприятия, химическите заводи и в резултат на движението на транспорта. Попадайки в организма, тези миниатюрни изкуствени или естествени частици могат да предизвикат многобройни здравословни проблеми в това число и такива, свързани със сърдечно-съдовата система.

Резултатите от 4-годишно изследване показват, че съвсем малко количество компоненти, замърсяващи въздуха, могат да блокират кръвоснабдяването на мозъка и да сгъстят кръвта. Така те способстват за бързото свиване на артериалните съдове и повишават риска от исхемичен удар.

Подобни процеси са открити и при въздействието на озона, който се смята да главна опасен враг в замърсения градски въздух.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.