zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Консервантите могат да са здравословни



2 февруари 2006, здраве.bg

Както изглежда по всичко, времето, когато консервантите, слагани в храните, бяха оплювани и отричани, а носталгията по златното време с натурално чиста храна отмина.
Днес нито диетолозите, нито обикновените хора се притесняват от наличието на различни стабилизиращи и други “допълнителни” вещества, съдържащи се в повечето продукти, които могат да се купят.
Изследване, проведено от Американския национален институт по здравеопазване, сочи нещо повече – някои консерванти могат дори да бъдат здравословни.
Резултатите показват, че благодарение на тези “нехранителни”, но почти винаги присъстващи по някаква причина в хранителните продукти вещества, се намалява канцерогенния ефект и устойчивостта на някои бактерии, които иначе не се повлияват дори от най-силните и модерни антибиотици.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.