zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетите не могат да отсрочат климакса



Диетите не могат да отсрочат климакса

здраве.bg

Късното настъпване на менопаузата се асоциира с по-висок риск от рак на гърдата. Фактори като диетите могат да окажат частично влияние на риска от този вид рак, влияейки на възрастта на настъпване на менопаузата, съобщават учени.

Британски специалисти са изследвали влиянието на диетите с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати по време на настъпването на менопаузата при жени с висок риск от рак на гърдата.

Жените, участвали в изследването са били с висока мамографска плътност на млечната жлеза, която е силен рисков фактор за рак на гърдата. Всичките пациентки са били наблюдавани от периода преди менопаузата до 7 години след нейното настъпване.

Резултатите показват, че промяната в диетата не оказва влияние на възрастта на настъпване на естествената менопауза. При изучаване на влиянието на индекса на телесна маса се оказва, че в случай на промяна на диетата менопаузата настъпва по-рано при нисък индекс на телесна маса, а високият индекс обуславя нейното по-късно настъпване.

Големият брой раждания, телесната маса и нивото на образование са характерни за късното настъпване на менопаузата, а късната възраст на първото раждане и пушенето - за ранната менопауза, уточняват учените, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.