zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 парадокса на вкуса4 парадокса на вкуса

dieti.info

Често сме загрижени за своя слух или зрение, но почти не се замисляме за вкуса си. А той е не по-малко важен показател за нашето здраве.

Хората с развит вкус получават от живота повече емоции, техният сензорен “багаж” е по-богат, а това влияе положително на тяхното настроение и по този начин - на цялостното им психично състояние. Те са с намален риск от депресия и други здравословни проблеми. Днес никой не се съмнява в това, че психичното здраве влияе на соматичното.

Така че да се развива вкусът и да се получават нови вкусови усещания не е “екстра”, а грижа за здравето.

Предлагаме ви няколко може би малко известни факта за вкусовите възприятия на човека:

1. Основната информация за храната се възприемаме не чрез органите на вкуса

Езикът е способен да определя само четири най-общи оттенъка на храната: солен, кисел, горчив и сладък. По-подробни сведения за това, което ядем, ние получаваме от други органи.

80% от възприемането на храната зависи от обонянието. Не толкова значителна, но все пак забележима е и ролята на зрението. Слухът също има принос за това: морковите, сочните стъбла на целината и чипсът изглеждат толкова хрупкави, че това определя похапването им като истинско удоволствие. С помощта на осезанието ние определяме не само от какво се състои храната, дали тя е твърда или мека, но и получаваме чувствена наслада от процеса на храненето.

Любопитно е, че най-новите изследвания доказват роля и на един съвсем външен фактор – цената. Оказва се, че по-високата цена на продукта също придава допълнителен, “скъп” вкус.

По същата логика яденето, приготвено от близък и обичан човек, ни е много по-вкусно, отколкото може би е в действителност.

2. Загубата на вкуса може да се поправи чрез някои продукти.

Например, ако сте забелязали, че все по-лошо разграничавате различните вкусове, може би страдате от недостиг на цинк - той влияе на работата на сетивните органи. Недостигът му се проявява най-често под формата на силна умора, чести...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    психология    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.