zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нов ли е всъщност новият смъртоносен вирус от Китай



Нов ли е всъщност новият смъртоносен вирус от Китай

14 май 2008, здраве.bg

В края на миналата седмица Китай съобщи за още два смъртни случая в резултат на заболяване, предизвикващо изключително силни конвулсии на ръцете, краката и устата. Броят на починалите вече е 30, като всички те са малки деца, съобщава агенция Синхуа.

Заболяванията, съпроводени с конвулсии на крайниците и мускулите на устата за Китай, са нещо обичайно, но новата епидемия се определя като особено опасна заради твърде високата си смъртност, особено при заразяване с ентеровируса 71 (EV71), който предизвиква необичайно тежки форми на заболяването: треска на фона на висока температура, паралич и менингит.

Освен за случаите с летален край се съобщава още за 4000 случая на заболяването, получило жаргонното наименование “ръка-крак-уста”.

Последните два случая с летален край са станали в южната провинция на Китай – Хайнан – тропически район, популярен сред туристите. За център на епидемията се смята град Фуян в източната провинция Анху, където са загинали 22 деца, но и от други райони пристигат съобщения за смъртни случаи. Към момента 104 пациенти се намират в критично състояние, съобщава Синхуа.

Въпреки необичайно високата детска смъртност Световната здравна организация смята, че това не е нова или по-вирулентна форма на заболяване, но все още отговор на въпросите, свързани с голямата заболеваемост и необичайната симптоматика на заболяването, няма.

Болестта поразява деца предимно на възраст до 5 години. Според специалистите, пикът на заболеваемостта обикновено настъпва през юни-юли, а това означава, че броят на загиналите вероятно ще се увеличи.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.