zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Очилата и лещите - не само модерни, но и от полза



Очилата и лещите - не само модерни, но и от полза

Проверявайте зрението си, като посещавате офталмолог поне 2 пъти годишно.(фото: sxc.hu)

здраве.bg

Очилата са колкото свидетелство както за висок статус и добър вкус, толкова и проява на загриженост за здравето. Как обаче да ги избираме, за да ни подхождат по диоптри и стил?

На първо място, желателно е да проверявате своето зрение при офталмолог поне веднъж на половин година. За този период могат да се извършат доста изменения както в ретината на окото, така и в зрението като цяло. Ако усещате дискомфорт и забелязвате влошаване на зрението, не отлагайте прегледа.

Той може да се извърши с помощта на компютър (т.е. с авторефрактометър). На основата на получените от апарата данни лекарят определя проблемите със зрението и започва подбора на пробни лещи с помощта на таблици.

От прогресивни оптични лещи се нуждаят хората, които трябва да носят два чифта очила – за далече и за близо. Прогресивната леща плавно променя рефракцията - горната й част е предназначена за разглеждането на далечни обекти, а долната – за работа на разстояние 35-40 см от предмета. Адаптирането към тези лещи става за 1-2 дни. Максималната разлика между горната и долната част на лещата е 3,5 диоптъра.

Офталмолозите препоръчват при наличието на висок диоптър тънки лещи, които са високо индексни. Колкото по-висок е показателят за пречупване (рефракция на лъчите) на материала, толкова по-тънка е приготвената от него леща. Най-тънкото минерално стъкло е с показател на пречупване 1,9. От него могат да се направят тънки лещи дори при диоптър – 15-19. Единственият минус на минералното стъкло е неговата крехкост. Затова такива лещи трябва да се използват изключително внимателно.

Прогресивните лещи са подходящи и за шофьорите – зад волана те трябва да виждат добре и на близки, и на далечни разстояния.
За да не ги заслепяват насрещните фарове, те могат да използват и лещи с изсветляващо покритие. Поляризационните лещи подобряват качеството на изображението при отразена ярка светлина – от гладкия мокър асфалт, от вода, от мокро стъкло.
Зад волана не трябва да се носят тонирани...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.