zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жените на диета раждат повече момичетаЖените на диета раждат повече момичета

здраве.bg

Жените, които спазват диета по време на зачеването, или рядко закусват, по-често раждат момичета, показват резултатите от британско изследване.

Това е първото научно свидетелство, че количеството на приеманата чрез храната енергия има отношение към пола на бъдещето дете, като колкото повече е тя, толкова по-голям е шансът детето да е от мъжки пол.

Според учените от университетите на Оксфорд и Екзетър, това може да обясни факта защо в повечето развити страни, където повече жени са на диета, броят на раждащите се момичета превъзхожда този на момчетата, като тенденция се засилва макар и бавно – с около 1 на 1000 за период от 40 години.

Специалистите обясняват това с факта, че вероятно при постъпване в организма на по-малко калории, т.е. по-ниски нива на кръвната захар, той “разчита” това като сигнал за липса на достатъчно храна и реагира според законите на еволюцията.

Въпреки че полът на децата се определя от гена на бащата, на науката вече е известно, че високите нива на глюкоза в майчиния организъм го “подтикват” към развитие на мъжки ембрион. Механизмът на това действие обаче все още не е установен.

Според британските учени, от гледна точка на еволюцията в подобна зависимост има логика: “Мъжкото начало в природата е по-зависимо от физическите усилия, които то полага, докато за женското е типично да води по-застоял живот. Ако майката има достатъчно източници на храна, и даде мъжко потомство, тя всъщност увеличава вероятността родът да бъде успешно продължен с внуци и правнуци, отколкото ако роди момиче. Но ако времената са тежки и храната не достига закономерността е обратна – женското потомство в по-голяма степен осигурява продължителността на рода”.

Резултатите от изследването за публикувани в списанието Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, съобщава Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    9 месеца    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.