zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да намалите холестерола: яжте по малко, но по-честоЗа да намалите холестерола: яжте по малко, но по-често

здраве.bg

Ако сте свикнали да ядете по три пъти на ден и то здравословно, но въпреки това имате висок холестерол или се притеснявате да не се появи, тогава със сигурност ще ви е полезно да знаете, че консумирането на по-малки порции храна повече пъти дневно ще ви е от полза.
Защото колкото е важно какво ядем, толкова е от значение и кога се храним!

Резултатите от ново изследване, публикувано в British Medical Journal, сочат, че при хората, които се хранят шест и повече пъти на ден, нивото на холестерол е поне с 5% по-ниско, отколкото при тези, които се хранят по-рядко.

Тези резултати остават непроменени независимо от други показатели като индекс на телесното тегло (ИТМ), физическа активност, тютюнопушене.

Според британските изследователи, консумацията на големи порции с повече разстояние във времето между тях води до покачване в нивата на инсулина, което се отразява негативно на метаболизма, включително на мазнините и холестерола и показателите за последния се покачват.

От друга страна, по-малките порции храна правят образуването на инсулина по-плавно и се избягват пиковете, които иначе се получават.

“Снижаването на холестерола с 5% може да звучи на мнозина като незначителен факт, но е доказано, че то е достатъчно да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с цели 10%”, допълват британските учени.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.