zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вируси през бременността? Нужно е особено внимание!



Вируси през бременността? Нужно е особено внимание!

Вирусът на херпес симплекс е сред често срещаните при бременните.

здраве.bg

Вирусните инфекции на репродуктивната система са доста разпространени и създават определени диагностични и терапевтични трудности.
Тези инфекции могат да протичат в латентна, слабо изразена симптомна или клинично изразена форма.

Вирусите, проникнали в половите органи могат да предизвикат заболявания на влагалището или на шийката на матката - някои видове проникват в горните отдели на половите пътища, предизвиквайки възпалителен процес или съдействайки за развитието на възпалителна реакция, обусловена от други възбудители.

Вирусните инфекции на половите органи често влияят неблагоприятно на бременността. Съществува определен риск и от заразяване на плода. В него могат да възникват заболявания или аномалии при развитието му, чиито характер зависи от типа и патогенността на конкретния вируса.

Възможни са няколко пътища за инфектирането на плода. При първия – вирусите проникват към плода от влагалището и шийката на матката по възходящ път, за което спомагат анатомичните и функционални изменения на физико-химичните, бактерицидните и други свойства на шийката на матката. Оттук вирусите проникват в околоплодните води и инфектират плода.
Вторият път е преминаване на вирусите през плацентата към плода.
Третият път е заразяване на плода по време на раждането - при неговото преминаване през инфектираните родови пътища.

В долните отдели на половите пътища обитават различни вируси, много от които притежават изразени патогенни свойства: херпес симплекс, папилома вирус, цитомегаловирус, вирус ЕСНО, аденовирус, вирус коксаки А, вирус на хепатит В, вирус на парагрип.

Някои от тях - например цитомегаловирусът, вирусът на хепатит В не предизвикват забележими изменения в половите органи при жените, които не са бременни, но представляват опасност по време на бременност, защото могат да увредят плода, други - имат силно изразени симптоми на поражение на репродуктивните органи както при бременните, така и при тези, които не са бременни (например херпес симплекс)...

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.