zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Днешните деца са жертва на съвременния материализъм



Днешните деца са жертва на съвременния материализъм

Все повече са мненията да бъде изцяло забранена рекламата на нездравословни храни, адресирана към децата.

Така смятат 9 от 10 запитани родители.

здраве.bg

Материализмът, който сякаш все повече превзема света, е истинска зараза, разпространяваща се най-лесно сред децата и подрастващите. Това явление вече взема застрашителни размери и заплашва новото поколение да изживее един непълноценен живот с нереализиран потенциал.
Такова е мнението на 89% от запитаните родители по време на национална анкета във Великобритания.

Според тях съвременните деца са далеч по-материалистично настроени от предишните поколения и това се дължи на все по-голямата популярност на “комерсиалния подход към живота”.

По мнението на Боб Райтемайър – ръководител на организацията Children's Society – авторна изследването, детството на съвременните подрастващи може да се определи най-вече като “верига от действия с комерсиален характер, които възпрепятстват интелектуалното развитие”.

“Децата трябва да бъдат окуражавани да оценяват себе си заради това, което са като хора, а не заради това, което имат за своя собственост, защото някой им го е купил”, продължава своя коментар за Би Би Си Райтемайър.

“Съвременното общество изглежда пренебрегва факта, че създава потомство, което възпитава в краен индивидуализъм и комерсиалност. Някои дори оправдават това с промените в начина на живот през последните десетилетия. Но по какъв начин тези промени игнорират исконните традиции на едно общество!?”, твърди д-р Роуън Уилиамс – архиепископ на Кентърбъри.

Други резултати от допитването показват, че според 69% от анкетираните компютърните игри, включващи насилие, правят децата по-агресивни, 90% смятат, че заради рекламите по Коледа родителите харчат за децата си повече пари отколкото могат да си позволят, а цели 60% вярват, че правителството трябва да се намеси активно, като забрани изцяло рекламите на захарни изделия и т.нар. джънк фууд, адресирана към деца.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.