zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Когато ни се вие свят...Когато ни се вие свят...

здраве.bg

Виенето на свят само по себе си не е заболяване, а само един от неговите признаци – симптом, подобен на главоболието или високата температура. За какво по-точно става дума, когато ни се вие свят, може да прецени само специалист. Предлагаме Ви анализ на няколко полезни факта, които е добре да знае всеки:

Лъжлива тревога

Ако ви се вие свят, докато сте в обятията на любимия или преди изява пред голяма аудитория, не се притеснявайте. С вашето здраве всичко е наред, а причината за виенето на свят е отделеният адреналин, който предизвиква спазъм на гладката мускулатура, в това число и на гладката мускулатура на съдовете, поради което временно се влошава кръвоснабдяването на мозъка.

Често виенето на свят се наблюдава и при пътуване, люлеене на въртележка или в киното, ако филмът е заснет с “ръчна” техника. В такива случаи се получава несъответствие между това, което възприема нашият вестибуларен апарат, и това, което виждаме ние. Мозъкът реагира едновременно на двата сигнала и става наслагване, което е съпроводено с неприятни усещания.

Именно това състояние, когато е свързано с пътуване по вода, се нарича “морска болест”. При един хора тя е по-силно изразена, при други – по-слабо.

Ако ви се вие свят от височина, също няма повод за тревога. Просто ако дълго време сте гледали в далечината, вашите очи се нуждаят от време за да се фокусират върху близките предмети.

Може да ви се вие свят и заради проблем в кръвоснабдяването на тези отдели от мозъка, които отговорят за равновесието. Просто сте извършили рязко движение с главата. Затова бъдете внимателни, правейки упражнения за мускулите на шията.

Ако сте забравили да хапнете, може да ви се завие свят поради недостига на глюкоза в кръвта.

Време е да се лекувате

Ако ви се вие свят систематично, става дума не за физиологично, а за патологично виене на свят, т.е. то е симптом за някаква болест.

Ако само ви се вие свят

Най-честата причина за това усещане е заболяване на вестибуларния...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.