zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За съдържанието на полуфабрикатитеЗа съдържанието на полуфабрикатите

Как да се ориентираме в качеството на полуфабрикатите като заместител на домашната храна.

dieti.info
четете още в dieti.info


Замразените полуфабрикати стават все по-популярни. Но способни ли са те заменят домашната храна? Когато правим например кюфтета, ние знаем какво месо използваме, както и количеството хляб, сол и други подправки.

А купувайки си замразени, не ни остава нищо друго освен да повярваме на написаното върху опаковката. Според законодателството всички компоненти, съставящи продукта, трябва да бъдат описани последователно в зависимост от тяхното количество в продукта.

И така - прочитаме говеждо месо и това ни вдъхва оптимизъм. Но следващите два компонента са вода и соево брашно. Може да се предположи, че соята в кюфтетата е много повече отколкото говеждото месо - тя може да увеличи своя размер 6 пъти, набухвайки от водата.

Стабилизаторът натриев фосфат пък се използва, за да може кюфтето да изглежда сочно и за да не изтича водата от него, а глутаматът придава на продукта вкуса на месо.

В крайна сметка не може да се даде точен отговор на въпроса колко месо има в тези кюфтета. А потребителите трябва да знаят все пак какво купуват – говеждо или соя. Това трябва да бъде посочено в проценти. Поне в страните от ЕС е задължително.

Според европейските стандарти не всяко парче месо се смята за месо. И това не е тавтология: месото от едър рогат добитък например трябва да съдържа не повече от 25% мазнини и 25% съединителна тъкан – жили и хрущяли. В свинското месо мазнините могат да бъдат с 5% повече, а в пилешкото и заешкото по-малко - мазнини до 15% и съединителна тъкан – до 10%. Тези норми са определени със съответни документи от ЕС.

Купувайки полуфабрикати, обръщайте внимание на 3 техни компонента:

• растителните белтъчини – те обикновено се правят от соя, а редица сериозни изследвания са доказали, че соята се намесва в работата на половите хормони. Това е особено опасно за развитието на плода, когато се формират половите органи, а също така в детската и юношеската възраст, когато те се развиват.

• фосфатите – могат да бъдат посочени като дифосфати, пирофосфати...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.