zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко неочаквани причини за появата на главоболие



Няколко неочаквани причини за появата на главоболие

60% от мъжете и 75% от жените всеки месец изпитват поне по един пристъп на главоболие. (фото: sxc.hu)

здраве.bg

... атеросклероза на съдовете на главния мозък. По време на половия акт налягането се повишава, съдовете се разширяват, пулсът се учестява и кръвта нахлува към главата.

Ако изпитвате често главоболие “от любов”, потърсете съдействие от невролог или проверете съдовете на главния си мозък. От домашните средства могат да ви помогнат чашата силен черен чай, един грейпфрут или няколко стръкчета пресен магданоз.

Храната

Най-“злостните провокатори” на работохолика са кафето и шоколадът. И ако привикналият организм не получи навреме поредната порция, той започва да напомня чрез пристъп на главоболие.
Много хора реагират с пулсиращо главоболие на т.нар. биогенни амини, които се съдържат в оцета, горчицата, майонезата, пушеното свинско месо, целината, соята, ананаса, авокадото и сливите.

Често главоболието е провокирано от хранителната добавка натриев глутамат. Той се добавя за подобряване на вкуса например в кубчетата бульон, разтворимите супи и комплексните подправки.

Някои хора, които са склонни към хранителни алергии, страдат от главоболие, когато консумират колбаси. Варените салами и кренвиршите, съдържат нитрит, който им придава приятния розов цвят. При чувствителните хора обаче нитритът може да предизвика силна пулсираща болка в слепоочието.

Нервите

Понякога главоболието може да бъде резултат от психоемоционален срив. Тогава болките се наричат психогенни. От тях страдат най-вече тревожните и мнителните хора, хипохондриците и холериците.

Около 70% от тези пациенти са жени. При 68% от хората с психогенни болки пристъпът започва в средата или в края на работния ден. При 19% пък болката възниква още сутринта и не преминава без приемането на аналгетик.

Като правило това “нервно” главоболие се усеща ту в тила, ту в слепоочието, ту някъде вътре в главата. Повишава се раздразнителността и умората. Болните се оплакват от общ “дискомфорт в главата”, който пречи на концентрацията и създава усещане за тревожност.

Любимата работа

Рядко...

 
 
етикети:
Още по темите:
55+    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.