zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Над 40 хиляди са болните у нас от Алцхаймер



Над 40 хиляди са болните у нас от Алцхаймер

Лечението е скъпо, а Касата не плаща нищо.

29 януари 2008, дневник.bg
още новини от дневник.bg


В България около 100 хил. души страдат от деменция (отслабване на паметта), а други 40 хил. - от болестта на Алцхаймер. Това съобщи проф. Параскева Стаменова, председател на Българското дружество по неврология. Тя добави, че лечението е скъпо и не е по силите на голяма част от пациентите. В зависимост от стадия на заболяванията използваните медикаменти струват между 200 и 600 лв. на месец. В същото време Националната здравноосигурителна каса не плаща нито един препарат за болестта на Алцхаймер.

Деменцията обикновено се появява при хората над 50 години, като след 65-годишна възраст процентът на страдащите рязко нараства. Проблем в световен мащаб е късното диагностициране на различните форми, сред които най-честите са Алцхаймер и съдовата деменция. В Европейския съюз средното забавяне на откриването на болестта е около 20 месеца след появата на първите симптоми - загуба на паметта, проблеми с ориентацията и затруднения в говора. У нас диагностицирането е още по-трудно и много често възрастните хора остават изцяло без лечение, твърди Стаменова.

Социалната цена на болестта е висока, защото това е страдание, което ангажира не само пациента, но и цялото му семейство, обясни проф. Стаменова. Обикновено близките на болния търсят помощта на различни социални учреждения, на които допълнително трябва да плащат. Ако решат сами да се грижат за възрастните хора, това им струва поне една заплата месечно. На практика излекувани от тази болест няма, но лечението може да подобри начина на живот на болните и да удължи времето, през което те могат да се обслужват сами, твърдят лекарите. Затова те настояват здравната каса да започне да плаща поне някаква част от стойността на лекарствата.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.