zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът влияе директно върху сърцетоСтресът влияе директно върху сърцето

Стресът води до биологични промени, пряко влияещи на сърдечната дейност.

здраве.bg

Това показва британско изследване, обхванало над 10 хиляди души. Според резултатите от него хората под 50-годишна възраст, които са подложени на всекидневен стрес, в 70% повече случаи развиват някакво сърдечно-съдово заболяване.

Човекът, който страда от стрес всеки ден – в работата си или в личния си живот, имат по-малко време да се движат и да се хранят правилно, показват още данните, публикувани в European Heart Journal.

Началото на наблюденията е поставено още през 60-те години, но повечето резултати са събрани след 1980 г. Сред изследваните има хора на различни възрасти и с различно социално положение и професии – от преуспели собственици на компании до санитари и пощальони.

За да установят научно как се чувстват пациентите в своята среда, учените са наблюдавали различни показатели като сърдечен ритъм, кръвно налягане, физическа активност и съдържание на хормона на стреса – кортизол в кръвта им. Отчитани са и техния начин на хранене, евентуалната употреба на алкохол и цигари. За целия период са отбелязвани и случаите на сърдечно-съдови заболявания и последиците от тях.

“В течение на всички години на наблюдения ние установихме, че хроничният стрес води пряко до сърдечно-съдови заболявания и тази връзка става особено отчетлива и при двата пола още преди навършване на 50 години”, посочва ръководителят на екипа в момента д-р Тарани Чандола от Унверситетския колеж в Лондон (University College London).

Биологичните фактори
От една страна, тези, които са показали високо ниво на стрес във всекидневието, според данните консумират недостатъчно количество плодове и зеленчуци и значително по-рядко се движат колкото е препоръчително.
Изследването отчита незначителна зависимост от количеството употребяван алкохол.
Според екипът учени трябва още да се изследват точните биологични механизми, които свързват пряко стреса със сърдечните заболявания, но резултатът е налице и е недвусмислен: “Вероятно...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.