zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всеки втори е жертва на медицинска грешка



Всеки втори е жертва на медицинска грешка

Много често причината за грешката се крие в лошата комуникация между лекаря и пациента.

здраве.bg

Безспорен факт е, че една от най-тежките грешки с необратими последствия е медицинската грешка. Погрешните ходове на специалистите с бели престилки за съжаление според статистиката са за един от водещите фактори, обуславящи смъртността и различните травми.

Последните изследвания на американския Институт по медицина (Institute of Medicine) показват, че от 98 000 души около 44 000 стават жертви на по-голяма или по-малка медицинска грешка. Тези резултати показват, че и процентът на смъртност в резултат на медицински грешки е много по-висок, отколкото от автомобилни катастрофи, рак, възпаление на белите дробове и СПИН.

Под медицинска грешка се разбира погрешният от самото начало подход към пациента или отделна част от комплексното обслужване, което се оказва неудачно.

Медицинските грешки са възможни във всички области в системата на здравеопазването. Те могат да възникнат при изпълняването на най-рутинните задължения - например при хоспитализирането на пациента е предписана безсолна диета, а той получава храна с високо съдържание на сол.

Повечето грешки възникват в резултат на проблемите в днешната комплексна система на здравеопазване. Много често причината за грешката се крие в лошата комуникация между лекаря и пациента.

Според едно от най-новите изследвания на Агенцията за медицински изследвания и качествен контрол в САЩ, често лекарите не полагат достатъчно усилия, за да помогнат на пациента да вземе адекватно решение за своето здраве. Недобре информираният и несъпричастният пациент е склонен в много по-малка степен да приеме вариантите на лечение, които се препоръчват от лекаря.

Заинтересоваността и отговорността за собственото здраве е един от най-надеждните начини за предотвратяване на медицинските грешки.
Най-лесният и правилен начин за предпазване е да се прояви активност във връзка със собственото здравословно състояние. Това означава активно участие при вече определения най-подходящ вариант за лечение.

Пациентът трябва...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.