zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нова концепция за борба с ХИВ разработиха в Харвард



Нова концепция за борба с ХИВ разработиха в Харвард

17 януари 2008, здраве.bg

В областта на разработките на клетъчното инженерство бе направен съществен пробив - откриването на 273 съставни на вируса на имунния дефицит у човека дава надежди, че в близко бъдеще учените ще имат възможността да спрат разпространението на това заболяване, съобщава ВВС.

Идентификацията на протеините на ХИВ е станала възможна благодарение на новите технологии, създадени от учени от Харвардското медицинско училище (Harvard Medical School).
Концепцията за борбата с ХИВ-инфекцията се състои в обезвреждането на протеините, които осигуряват жизнеспособността на вируса в организма на човека. Според американските учени, именно тези протеини са отговорни за разрушителното въздействие на ХИВ върху човешките клетки.

Новите методи за определяне на структурата на вируса напомня предишни разработки за борба с раковите клетки. В основата на новия метод стои теорията за унищожаване на заболяването чрез вътрешната структура на вредни клетки. Учените са използвали хиляди образци от РНК за интеграция в клетките и по този начин са открили клетки, поразени от бездействащ вирус. Без определени компоненти – протеините – вирусът не е опасен, смятат учените.

Според доктор Стивън Еледж, един от авторите на новата разработка, структурата на вируса на имунния дефицит всъщност е пределно проста. “ХИВ е комплекс от 15 протеини. Сложността се състои в това, че ХИВ задейства органичните ресурси в поразения организъм. Съвременните лекарства блокират действието само на 15-те известни протеини. Ето защо борбата с ХИВ не е ефективна. Тогава възниква въпросът може ли да се блокират новооткритите 273 протеини. При унищожаване на всички протеини на вируса ще загине и самият човек”, заявяват учените, които все пак са изпълнени с оптимизъм и възнамеряват да приложат на практика получените резултати.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.