zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Йогата успешно се бори с различни здравословни проблеми



Йогата успешно се бори с различни здравословни проблеми

здраве.bg

Йогата предизвиква усещането на благополучие и може да измени клиничните и биохимичните промени, свързани с обмяната на веществата, твърдят учени от Швеция и Индия.

Доктор Агравал (Agrawal) от SP медицинския колеж в Индия е изследвал 101 души с признаци на разстройства в обмяната на веществата. 55 от наблюдаваните в продължение на 3 месеца пациенти редовно са се занимавали с йога (стандартните пози и Раджа Йога) и трансцедентална медитация. Нивото на тяхното артериално налягане, на захарта в кръвта и обемът на тяхната талия са били значително по-ниски с сравнение с контролната група, се съобщава в доклада, цитиран от ВВС.

Д-р Анет Челгрен от университета “Карлстад” в Швеция публикува в Biomed Central Complementary and Alternative Medicine доклад за благотворното въздействие на йогата и дихателната гимнастика върху здравето на човека.
Участниците в изследването са били разделени на две групи. Първата се е занимавала с йога 1 час дневно 6 пъти в седмицата в продължение на 6 седмици, а втората се е отпускала в кресло в продължение на 15 минути всеки ден. В края на експеримента хората, занимаващи се с йога, са били със значително по-ниско ниво на тревожност, страх и депресия в сравнение с контролната група.

Йогата индуцира “отслабване на реагирането” във връзка с намаляването на дейността на нервната система и чувството за благополучие, свързано с повишаването на антиоксидантите и ниското ниво на хормона на стреса кортизол, предполагат изследователите.

Йогата помага не само в живота, но тя е и профилактика на заболяванията. Тя може да се “използва като мощна допълнителна терапия при възникването на редица болести”, заявява доктор Фахри Сатиглоу от университета на Осло.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.